6a2a9716b3

Mars 2018

Undervisning på Høgskolen på Vestlandet og NLA Høgskolen Bergen

2018 startet med semesterets første forelesning for lærerstudentene på Høgskulen på Vestlandet og NLA Høgskolen Bergen. Dette var forelesning nr. 7 i prosjektet «Forebygging gjennom økt kunnskap, trygghet og bevissthet. – Økt kunnskap og handlingskompetanse til lærere». I januar hadde vi med oss Fylkesnemndsleder Geir Kjell Andersland som snakket med studentene om barnekonvensjonen, barns rettigheter og tverrfaglig samarbeid. Lærere har en plikt til å gripe inn der det mistenkes omsorgssvikt. Da er det viktig å ha nok kunnskap om barnekonvensjonen, taushetspliktbestemmelsene og vite om hvilke aktører som er der.

Les sammendrag av forelesningen her.

 

Media

20 januar skrev Bergens Tidende om prosjektet vårt «Forebygging gjennom økt kunnskap, trygghet og bevissthet. – Økt kunnskap og handlingskompetanse til lærere». Over 600 lærerstudenter i Bergen deltar i et pilotprosjekt hvor de får ekstraundervisning i temaer som vold, overgrep, psykisk helse, rus og traumer hos barn. Daglig leder og prosjektleder Tasim Karim-Birkeland lar seg intervjue sammen med fire studenter som har innsett at deres rolle i klasserommet er «langt viktigere enn kun å lære elevene å lese og skrive». Les hele saken her

Vinterkurs

Helgen 2. – 4. Februar dro vi til Hurdalssjøen Hotell sammen med en fin gjeng voksne og barn. Hurdal lå der like vakker som i fjor, bare dekket med enda mer snø. Solen skinte og gradestokken viste minus 12 grader. Vi takker alle deltakerne for en morsom, kreativ og opplevelsesrik helg med bading, skitur, grilling, disco, billiard og brettspill til langt på kveld. Kunstterapeut Aud Nathalie Aksetøy Fodnes arrangerte workshop lørdagen. Vi lærte om hvordan kunstterapi kan være en dyp, spennende og utfordrende måte å arbeide med problemløsning, selvutvikling og terapi på. Resultatet denne dagen ble en magisk fantasiskog. 

Vil du og din familie bli med på tur neste år? Følg med i desember. Da legger vi ut invitasjon og åpner for påmelding både for Hurdal og Sirdal.

Ser du meg

Gerd Helene Irgens og Marius Sjømæling var foredragsholdere under Rusfri Oppvekst Bergen sin årlige dagskonferanse på Åsane Kultursenter. Gerd Helene Irgens er avdelingssjef ved Bergensklinikkene og har 30 års erfaring i rusfeltet og i arbeid med pårørende, med særlig kompetanse på barn som pårørende. 

Marius Sjømæling vokste opp med en rusavhengig mor, og gav oss denne dagen barneperspektivet på hvordan det er å vokse opp i en familie med rusproblemer, samt innsikt i resultatene for forskning som er gjort de senere årene. Marius tok initiativ til å starte BAR (Barn av rusmisbrukere) i 2009. Barn som er barn av rusavhengige, uansett alder, kan også ta kontakt med BAR sin nettchat barsnakk.no. Spesielt nå ved høytider kan det være aktuelt for mange.

Styremøte og farvel til Tone

I januar hadde styret sitt første styremøte. Her ble landsmøte det store temaet og det ble også tid til avslutningsfest på kontoret for tidligere daglig leder og ildsjel, Tone Teppen, som nå er pensjonist. Vi holder fortsatt kontakt med denne flotte damen, som hjelper til når vi trenger en hånd eller gode råd.

Årsmøter

Lokallaget Rusfri Oppvekst Karmøy hadde sitt årsmøte 12. mars med 14 deltakere. Rusfri Oppvekst Karmøy teller 80 medlemmer. Styret består av: Møyfrid Ferking Birkeland, Svein Erik Haugen, Helge Aksnes, Gunnar Areklett, Bjørg Areklett. Varamedlemmer: Bjørg Garvik og Torstein Torbjørnsen. Valgkomité: Eldbjørg Torbjørnsen og Jan Arnstein Liknes. RO Karmøy har et fint samarbeid med IOGT og lokale tiltak på Karmøy. De har siste året hatt fokus på ungdom og rusforebyggende arbeid, og henvendt seg til ungdomsskoler og en ungdomsklubb. De ønsker å få inn en foredragsholder på skolene i kommunen som kan informere om farene med hasjbruk, ettersom spørsmålet om legalisering og økt tilgjengelighet gjør det vanskeligere for ungdom å se farene ved bruk.

Lokallaget Rusfri Oppvekst Bergen hadde sitt årsmøte 13. mars i Hordvik Barnehage.

 

Visste du at vi har åtte lokallag i Norge? Alle medlemmer er velkommen til å delta på årsmøtene i de ulike lagene. Vi trenger flere lokallag! Ta kontakt dersom du ønsker å starte et i ditt nærmiljø.

Hva skjer fremover?

Landsmøte 1. – 3. juni, Selbu

Har du lyst til å være med på landsmøteforhandlinger kombinert med en opplevelsesrik helg med familien? Peder Morset Folkehøgskole ligger idyllisk plassert i naturskjønne omgivelser ved Selbusjøen på Selbustrand i Selbu, Sør-Trøndelag. Vi har sendt ut invitasjon til alle medlemmer i post eller e-post, og håper å se så mange som mulig denne helgen. 

Les mer om arrangementet og meld deg på her.

«Forebygging gjennom økt kunnskap, trygghet og bevissthet. – ØKH»

Forelesning 8 i pilotprosjektet på Høgskolen på Vestlandet og NLA Høgskolen Bergen avholdes andre uken i april. Foreleser blir Gerd Helene Irgens. Hun skal snakke om den nødvendige samtalen.

Barn og traumer

Vi tar med oss Magne Raundalen til Oslo 5. April og Hamar 17. april. Magne er spesialist i klinisk psykologi, president i den norske UNICEF-komiteen og en av Norges mest kjente barnepsykologer. Han skal på disse to dagskonferansene snakke om Barn og traumer, og blant annet om hvordan skilsmisser kan være en vanskelig opplevelse for barn. På grunn av økt pågang på Hamar har vi fått større lokale. Det er derfor fortsatt ledige plasser. Ny påmeldingsfrist er 9. april. 

Les om arrangementet og meld deg på her.

Rusfri dag

8. juni markeres Rusfri dag over hele landet. Dere møter oss på Torgallmenningen i Bergen denne dagen. 

Lotteri

Det blir lotteri i år også. Vi sender ut informasjon på mail, Facebook og Instagram i begynnelsen av mai. Trekningen blir utført 8. juni i forbindelse med Rusfri dag.